Header Ads


Tuzla da pilates dersi


Tuzla pilates derslerimiz haftada 2 gün olarak ayda 8 seanslık paketler halinde yapılacak olup bire bir özel ders olarak ya da gruplarımıza katılarak eğitim alabilirsiniz.

Pilates grup ve özel ders fiyati aylık 0.00TL'dir.

Pilates hakkında sıkça sorulan sorulara ilişkin yanıtlarımızı makalemizde bulabilirsiniz.

Pilatesin Yararları nelerdir?
Pilatesin başlıca yararı, sağlıklı bir omurga ve karın kası yaratmak, vücudun ön, arka, sağ ve sol dengesini sağlamaktır. Esas hedef ise omurgayı sağlamlaştırmaktır. Bunun dışında kemik erimesi ve eklem ağrıları için faydalıdır. Omurgayla ilgili bütün rahatsızlıklarda rehabilite amacıyla kullanılabilir.
Pilates kilo verdirir mi?
Pilates kilo verdirmez ancak vücuttaki kas kütlesini artıracağı için kilo verdirmeye yardımcı olacaktır. Vücuttaki uzun kasların çalısması sebebi ile 2 3 beden incelme olacak ve buda sizi zayıflamış gösterecektir.
Pilates boy uzatır mı?
Pilates, olduğunuzdan daha uzun bir boya sahip olmanızı sağlamaz. Ama en başta postural bozuklukların giderilmesi sağlandığı için, kişiler daha uzun bir görünüme sahip olabilirler.
Pilates zihinsel motivasyonu etkiler mi?
Pilates, hem beden hem de zihin bütünlüğünü amaçlayan bir egzersiz metodudur. Bunun için kontrol ve konsantrasyon gerektirir. Konsantrasyon bozukluğu olan kişilerin konsantrasyon gelişiminde, beden ve zihin bütünlüklerinin artmasında faydası olur. Kişilerin kendi bedenlerini zamanla kontrol etmelerini sağlayacak bir egzersiz biçimidir.



Nefes, hareket, sabit tutulması gereken eklemlere konsantre olmak tabii ki zordur. Ancak zamanla pilates konsantrasyon ve koordinasyonuzu artıracaktır.
Pilatese yeni başlayanlar nelere dikkat etmelidir?
Pilatese yeni başlayanlar öncelikle eğitmenlerinin bu iş için eğitim verebilecek düzeyde sertifikaya sahip olup olmadıklarına dikkat etmelidir. Eğitmenlerin iyi bir anatomik bilgiye sahip olmalarının yanında öğrencisi ile iyi bir uyum içinde olmalıdır.
Pilateste nefes neden önemlidir?
Pilatestesin 6 prensibinin içinde en önemlilerinden birisi elbetteki nesfestir. Pilateste farklı bie prensiple nefes alış verişi yapılır. Şöyleki burun yoluyla nefesin karnımızı şişirmeden kaburgaların arka kısımlarına doğru alınması ve ağız yolu ile verilmesidir.Bu da egzersizler sırasında, omurganın doğal pozisyonunda tutulmasını sağlayan şeydir. O yüzden olmazsa olmaz ilk prensip nefestir.
Omurga problemi olanlar pilates yapabilir mi?
Pilatesin omurga sorunlarına iyi geldiği tartışılmaz bir konudur ancak öncelikle böyle bir sorunla gelen kişiye doktor teşhisi konulup konulmamadığını bilmek gereklidir. Doktorun koymus olduğu teşhise göre egzersiz yaptırmak sorunun çözümünde yada iyileşmesinde daha etkili olcaktır.
Pilatesde vucut duruşunun önemi nedir?
Pilatesde vucut duruşu çok önemlidir. Pilatesin önemli amaclarından birtanesi de kişilere doğru şekilde durmayı öğretmektir. Günlük hayatımızda çalışma koşullarından olsun yada başka nedenlerle vucut yapımızda ve duruşumuzda bozukluklar meyda gelmektedir. Pilates sayesinde ön ,arka, sağ ve sol kasların dengelerini sağlayarak duruş pozisyonundaki bu bozuklukları düzeltek mümkündür.
Pilatesin prensipleri nelerdir?
Solunum
Bütün temel prensiplerin eşit önem taşımasına rağmen, solunumun ve bunun birçok içeriğinin önemi solunumun esas ve önemli rolünün ötesinde gözetlenebilir. Bu görüş Pilates çalışması için bazı ana yaklaşımları kapsar fakat hepsini kesinlikle kapsamaz. Bu bağlamda, solunum; motorun güç merkezinin yakıtı gibi Pilates’in yakıtı olarak tanımlanabilir. Joseph Pilates’in kabul ettiği gibi, vücudun, zihnin ve ruhun yapısı olarak gösterilebilir. Bu bakış açısından solunum  bütün temel amaçlara ortak bir nokta olarak –bir anlamda hepsi birbirine dikili- hizmet edebilir.

Solunumun kendisi hayatın anahtarlarından biri –hayat için gerekli olan kaslar sadece solunumla ilgili iskelet kaslarıdır- ve solunum çantada kekliktir. Solunumun altında yatan anatomiyi anlamak, solunumun kullanımını en uygun şekilde kolaylaştırabilir. Solunum ile ilgili anatomik gelişimin karışıklığı yüzünden, solunum  bu bölümden sonra daha derin anlaşılacaktır.

Konsantrasyon

Konsantrasyontek bir objeye direk olarak dikkat verme olarak tanımlanabilir, bu durumda Pilates egzersizi devreye girer. Bir Pilates uygulayıcısının niyeti egzersizleri şu anki yeteneği el verdiği oranda doğru şekilde sergileyebilmektir. Bu konsantre gerektirir. Zihinsel kontrol listesinin noktaları ile her egzersize yoğunlaşarak başlayın. Bilinçli nefes alma modelini ve kasların çalışır duruma gelmesi birkaç saniye veya bir dakika hatta iki dakika bile alabilir. Vücudunuzun duruşuna ve egzersizin doğru duruşunu ve durumunu elde etmeye konsantreolun. Seyans sırasında zihinsel konsantrasyonu elde edin.

Merkez

Merkez konsepti birçok değişik anlama sahip olabilir. İlk olarak vücudun ağırlık merkezi ile alakalıdır. Vücudun ağırlık merkezi her pratiğin eşit bir şekilde ağırlığının dağıldığı tek noktadır- öyle bir noktaki vücudun askıya alabileceği ve dengesini tamamen bütün yönlere verdiği.

Her insanın kendi kişisel ağırlık merkezi farklı bir şekilde inşa edilmiştir. Ağırlık merkezinin açık bir şekilde uzandığı yer egzersizin nasıl hissettirdiğini ve başarmanın zor veya kolay olacağını etkiler. Bununla birlikte esneklik eksikliği yaşayan bir insanın egzersizlerde başarısız olacağını başarısız yaymak yanlıştır. Başarı eksikliğinin vücut ağırlık dağılımı ve insanın vücudunun yapısından daha fazla yapacağı şey vardır. Kollar yanda ayakta duruken ortalama bir insanın ağırlık merkezi insanın yüksekliğinin yüzde 55 kısmında, tam olarak ikinci kuruk sokumunun önündedir.  Bununla birlikte, önemli değişiklikler hücreler arasında olduğu gibi gözetlenebilir.

Merkez ayrıca çekirdek ve kas çekirdeği ile de alakalıdır. Bu Pilates’te 2. Bölümde tartışalacak konuda güç merkezi olarak daha derin tartışılacaktır. Merkez ayrıca bütün hareketlerden ortaya çıkardığı sonsuz enerji dengesi hissi ile daha fazla olağandışı yan anlama sahiptir.

Kontrol

Kontrol, yapılan hareketin uygulama düzeni olarak kabul edilebilir. Kontrolün ele alındığı doğal olan, ustalaşılması gerekn bir yetenektir. İlk defa birisi bir egzersizi uygularken, kadın veya erkek her şekilde kontrolünü kullanması gerekir ama yetenek arttıkça kontrol daha çok rafine olacaktır. Hareket performansı gösterirken yüksek derecede kontol mekanizmasını kullanan kişi ve kullanmayan kişi arasında uzak bir farklılık olduğunu görebilirsiniz. Yüksek bir kontrol seviyesi; ıklıkla az ve daha küçük hatalar, tam hiza, daha iyi koordinasyon, daha iyi denge ve birden çok girişimden fazla egzersizi yapabilme yeteneği, daha az çaba harcama ve gereksiz kas gerginliğinden kaçınmayı getirir.Rafine edilmiş kontrol, daha çok rafine edilmiş güç programlarının gelişimi için olduğu gibi gegrinlik ve esneklik ana kaslarının gerekli gelişimine adamış büyük pratik yapılmasını gerektirir. Bu pratikler ayrıca bu güç motor programlarının dah az dikkatle çalışmasına izin verir böylece bu dikkat sadece ihtiyaç olunduğunda dakika ayarlamalarını yapmak ve ince detayları yapmak için kullanılabilir.

Kesinlik

Kesinlik Pilates’i diğer birçok egzersiz sisteminden ayıran bir anahtardır. Kesinlik hareketin tam olarak uygunlandığı biçim olarak tanımlanabilir. Sıklıkla bu egzersizin kendisi diğer egzersiz rejimlerinden çok farklı olmasa da uygulanma tarzı farklıdır.

Anatomi bilgisi kesinliği geniş ölçüde hassasiyet başarmayı amaç eder. Hangi kasların çalıştığını veya çalışması gerektiğini anlayacaksınız. Vücudunzu doğruı bir şekilde hizaya getirecek ve egzersiz amaçlarını anlayacaksınız. Daha büyük hassasiyet, daha çok amaç elde edilmiş  olur ve yapılan egzersizden büyk yarar elde edilinir Hassasiyet, Pilates’in hareket yaklaşımına ve öğrenme sürecinde uygulanması gereken bitmeyen doğrulamların anahtarıdır.

Hassasiyet izole edilmiş aktif kaslarla ve aynı zamanda gerekli kasların hareket etmesi için birleşmesi ile ilişkilidir. Hassasiyet, erişilen bir kas ile erişilmeyen arasındaki ve amacın elde edilmesi veya edilmemesindeki farkı yaratabilir.

Akıcı Hareket

Akıcı hareket çabalamanın esas özelliğidir. Akıcı hareketi, hareketin kesilmeden, düzgün bir şekilde yapılması olarak tanımlayabiliriz. Romaya Kryzanowska Pilates methodunu ‘’güçlü bir merkezden dışarıya olan akıcı hareket’’ olarak tanımlar. Akıcı hareket, hareketin derin anlaşılmasını ve kas hareket ve uygun zamanlamasının kesin iş birliğini gerektirir. Hareket profesyonelliği uyugulanan pratikten geliştikçe, her hareket ve her seyans akıcı olacaktır.

 Bazı yaklaşımların da ayrıca  daha batıni akıcı hareke kullanımını destekler. Bu ifade, Mihaly Csikszentmihalyi’nin ‘’akıcı hareket insanın zihinsel odaklanma, tam niyetlenme ve aktivite gelişimi başarısındaki harekete geçirilmiş duyguya adamasını düzenleme durumudur’’ ifadesinden kopyalanmıştır.

Bu altı prensip bu kitaptaki egzersizler ve günlük aktiviteler uygulanırken dikkate alınmalıdır. Bu altı prensibin müşterek paydası, her birinin fiziksel ve zihinsel birleşimden meydana gelir. Bu elementler vücut ve zihin ile bağlıdır ve bu kitabın geniş bir şekilde hayatınıza etkisi olacak anatomik yapıyı anlamanıza izin verir.

Bu prensipleri hayatına ve Pilates pratiklerine uygulayan her insanın izlediği yol bireyseldir. Örneğin, bir insan; Pilates’i atletik performansını geliştirmek, kaslarını geliştirmek veya kendini yaralanmasını iyileştirmek için daha çok fiziksel bakış açısını vurgulayabilir. Başka bir insan zihinsel bakış açılarını vurgulayarak Pilates’i stresini azaltmak veya hayatındaki konsantrasyon ve odaklanmayı geliştirmek için kullanabiir. Buradaki önemli konu her egzersizin uygulanmasının ve sistemin bu kitapta gösterilen adımlarının dikkatsiz bir imitasyondan ibaret olmadığını, daha ziyade egzersizlerin şu anki fiziksel ve zihinsel duyarlılığınıza bağlı olarak nasıl yapılacağına ve bu altı prensibin nasıl uygulanacağının öğrenilmesine odaklanmaktır. (PİLATEST PRENSİPLERİ KAYNAK plates federasyonu)

Pilates Nedir?
Pilates tüm dünyada kabul gördügü üzere fizyoterapi temelli  bir rehabilitasyon yöntemidir. Bir spor branşı degildir müsabakası hakemi sporcusu yarışması uluslarası kuralları yoktur olmasıda mümkün degildir tüm dünyadada bu şekilde kabul görmektedir. kas ve iskelet sisteminde oluşabilecek problemleri engellemek için koruyucu olarak uygulanabilecegi gibi kas ve iskelet sisteminde meydana gelen problemler(belfıtıgı ,boyun fıtıgı, boyun düzleşmesi, skolyoz,kifoz,lordosis vb)  sonrasıda doktor ve fizyotersapistlerin tedavileri ardından tedaviyi destekleyici amaçlı egzersizlerin sürekli hale getirilmesi amacıyla uygulanabilmektedir.

Peki öleyse nedir bu pilates:
100 yıllık bir geçmişi olan pilates, Joseph Pilates tarafından geliştirildi. Çocukluğunu astım ve romatizma gibi hastalıklarla boğuşarak geçiren Joseph Pilates, tüm sorunlarına rağmen vücut geliştirmeye büyük ilgi duymuş ve boksörlük ve koruma eğitmenliği yapmış. Doğu formunda egzersizler üzerinde çalışmalar yapmış ve bu çalışmalarını fizyolozi ve hareket bilimleriyle birleştirerek Pilates metodunu oluşturmuş. Pilates kendi metodunu kontroloji olarak adlandırmıştır. Birinci Dünya Savaşı kamplarında hastabakıcı olarak çalışmış ve buradaki askerlere kendi geliştirdiği teknikleri öğretmiş. Yatarak tedavi gören hastalar için geliştirdiği ve modern egzersiz ekipmanlarının öncüsü olan ekipmanlarla yatan hastalara yatakta egzersiz yapma imkanı sağlamıştır. Bu şekilde hastaların yaralı dokularının sabit kalması sağlanarak yatak istirahati döneminde kendi kendini mobilize etme imkanı, kaslarını kuvvetlendirme imkanı ve bu sayede fiziksel uygunluk düzeyini koruyabilme imkanı oluşturulmuştur.Bir grip salgınında İngiltere`de pek çok kişi hayatını kaybederken, kampta yaşayanların hiç etkilenmemesi üzerine "pilates" tanınmaya başlamış. Daha sonra kendi tekniğini geliştiren Pilates, 1926`da Amerika`ya göç etmiş ve New York`ta bir stüdyo açmış. Joseph Pilates "10 seansta farkı hissedeceksiniz. Yirmincide farkı görecek ve 30. seansta tümüyle yepyeni bir vücuda sahip olacaksınız" diyor.


Pilates’e göre: devamlı, düzenli ve akılcı bir şekilde yapılan vücut geliştirme sayesinde günlük işlerimizi daha kolay, daha doğal ve daha doyurucu bir hale getirebiliriz.Egzersiz salonlarında verilen egzersiz programları kas kuvvetini devamlı korumayı ve kuvveti sürekli artırmayı özendirici bir eğilim gösterir. Bu şekilde: kuvvetli kaslar daha kuvvetli, zayıf kaslar daha zayıf hale gelir. Pilates metodunda ise bunlara zıt olarak sonuçlar geç dönemlerde ortaya çıkar. Fakat yararları oldukça açık ve nettir. Ayrıca Pilates yönteminde egzersizlerle elde edilen sonuçlar, egzersizler bırakıldıktan sonra da devam eder.
Tüm dünyada büyük ilgi uyandıran Pilates,son yıllarda ülkemizde de çok popüler. Yaralanma riskini ortadan kaldırması ve çok az enerji harcayarak uygulanabilmesi,bu metodun  7`den 70`e geniş bir yaş aralığında yapılabilmesini sağlıyor.

Farklı bir felsefe pilates:
Pilates’e göre: devamlı, düzenli ve akılcı bir şekilde yapılan vücut geliştirme sayesinde günlük işlerimizi daha kolay, daha doğal ve daha doyurucu bir hale getirebiliriz.Egzersiz salonlarında verilen egzersiz programları kas kuvvetini devamlı korumayı ve kuvveti sürekli artırmayı özendirici bir eğilim gösterir. Bu şekilde: kuvvetli kaslar daha kuvvetli, zayıf kaslar daha zayıf hale gelir.Pilates metodunda ise bunlara zıt olarak sonuçlar geç dönemlerde ortaya çıkar. Fakat yararları oldukça açık ve nettir. Ayrıca Pilates yönteminde egzersizlerle elde edilen sonuçlar, egzersizler bırakıldıktan sonra da devam eder.

Neden Pilates?

İstatistikler,her 10 kişiden 8`inin,yaşamının bir döneminde,iskelet ve kas sistemi sorunun etkisi altında kaldığını gösteriyor. Pilates egzersizleri omurganın daha sağlıklı olmasını,vucudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazanmasını sağlıyor.Pilates`in en önemli özelliğı,tüm vücudu esneterek omurların arasını açması.( kaynak pilates federasyonu)


Hiç yorum yok

Yorumlarınızı Buradan Paylaşa Bilirsiniz...

Blogger tarafından desteklenmektedir.